Webbinarium 31/5: Klimatkrisen – en utmaning för moderniteten, politiken och ekonomisk teori

0  comments

Vår modernitet genomsyras av ett djupt fossilberoende. Det gäller, livsmönster, tankemodeller, samhällsstruktur. När fossilanvändningen nu måste fasas ut i en sannolikt tvåsiffrig årstakt rubbas allt det invanda och det politiska systemet famlar. En så snabb omställning har man ingen beredskap för. I allt väsentligt står också ekonomerna från de flesta teoriskolor handfallna. Det går inte att expandera sig ur klimatkrisen. Det är inte sannolikt att den omställning som är nödvändig kan kombineras med ekonomisk tillväxt. Och storleken och hastigheten på den omställning som krävs kommer att ställa stora krav på den ekonomiska politiken om den ska erhålla acceptans. Klassiska vänster-höger-ståndpunkter utmanas.

Välkommen på föreläsning och samtal med professor Staffan Laestadius tisdag den 31a maj 14-16 över videolänk. Seminariet inleds med en presentation första timmen, därefter frågor och diskussion. Missa inte detta spännande tillfälle, anmäl dig här för att få videolänken: 

Namn

Epost*


Staffan Laestadius sitter i GU:s styrelse och är professor emeritus i industriell utveckling vid KTH och har tidigare arbetat på Institutet för framtidsstudier och i statsrådsberedningen. Han har publicerat tre böcker på svenska om klimatomställningen: Klimatet och välfärden (2013), Klimatet och omställningen (2018) samt En strimma av hopp (2021). Därtill har han medverkat i flera engelskspråkiga projekt, senast med uppsatsen Industrial Transformation in the Anthropocene (2021). Staffan föreläser ofta för såväl folkbildning som högskolor.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Fler inlägg av progressiva ekonomer:

>